E-RendON

Az Olvasónapló egy kísérlet, amellyel tudományos közlemények feldolgozását kívánom elvégezni. A rendészettudomány tárgykörében született (1990-t követő) európai és nemzetközi szakirodalmi termést helyeztem célkeresztbe, mivel ez a tudományterület Magyarországon gyerekcipőben jár. [A hazai szakirodalmi eredményekről sem fogok hallgatni.] Célom ezzel a modern Olvasónaplóval a dokumentáció, illetve esetleges érdeklődők megnyerése a rendészettudománynak. A tudományos gondolatcsere sem lenne idegen számomra. (Dr. Karsai Krisztina, Szeged)

2011.05.01. 14:38 KarsaiK

A rendőr szava [ÉS] (Révész Sándor)

Az Élet és Irodalomban jelent meg a fenti című írás, meglehetősen őszinte hangvétellel és minden szempontból helytálló tartalommal.

Ez így nyilvánvalóan nem működhet, de a dolgok ilyetén elromlása nyilván többféle eredőjű folyamat eredménye, s emiatt az orvoslás csakis célzott, ám annál inkább hosszabb és komplex terápiát követelne. Amire a mai viszonyaink között nincs esély, bár meglepetés még érhet bennünket. Amit a 90-es években elmulasztott Magyarország megtenni, azaz azt, hogy a magyar rendőrséget átalakítsa és új eszmei alapokra helyezze, az lépten-nyomon visszaköszön: az emberek is pontosan úgy viszonyulnak a rendőrséghez, ahogy a korábbi rendszerben, s - úgy tűnik - a rendőrök között is vannak így ezzel néhányan.

Ugyan városi legendákra (vagy viccekre) hivatkozni ebben az Olvasónaplóban talán forradalminak tűnhet, főleg a célkitűzéseimet illetően, mégis, az alábbi pontosan ide kívánkozik, mivel tökéletesen megragadja "A rendőr szava" problematikát.

Az alábbi párbeszéd az USA-ban zajlik egy magyar rendőr és egy amerikai sheriff között.  
Arról volt szó, hogy a seriff elmesélte, hogy ha valaki gyorsan hajt, mögé megy az autóval,és felveszi azt a tempót, amivel az előtte haladó megy. Ha ez a tempó magasabb a megengedettnél, akkor kiszedi a kocsit és bírságol.  
Magyar rendőr kérdése tolmácson keresztül:
-És hogy bizonyítod, hogy valóban gyorsan hajtott?
Sheriff::
-Nem értem a kérdést. Még egyszer, please!
-Hogy bizonyítod be, hogy tényleg gyorsan hajtott?
-Hát, mögé megyek és megnézem a km-órámat, hogy mennyit mutat, ha felveszem a tempóját.
-Igen, de hogy bizonyítod?
-Nem értem...
-Hát, tegyük fel, az ember azt mondja, hogy nem is ment annyival.
-Nem mond ilyet.
-Miért nem?
-Mert én vagyok a sheriff. Én megmondom, mennyivel ment, és ő fizet.
-És, ha nem fizet?
-Akkor 24 órán belül bíróság elé állítjuk.
-És ott mivel bizonyítod, hogy gyorsan ment?
-Nem értem...- gondolkodik a sheriff, majd a tolmácshoz fordul - Azt lefordítottátok neki, hogy én vagyok a sheriff...?

Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a sheriff nem állítja, hogy gyorsan hajtott, ha az nem úgy volt. Főszabályként persze, hiszen azért ott is vannak fegyelmi vétségért elmarasztalt vagy bűncselekmény miatt elítélt rendőrök...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rendeszettudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr122869178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása