E-RendON

Az Olvasónapló egy kísérlet, amellyel tudományos közlemények feldolgozását kívánom elvégezni. A rendészettudomány tárgykörében született (1990-t követő) európai és nemzetközi szakirodalmi termést helyeztem célkeresztbe, mivel ez a tudományterület Magyarországon gyerekcipőben jár. [A hazai szakirodalmi eredményekről sem fogok hallgatni.] Célom ezzel a modern Olvasónaplóval a dokumentáció, illetve esetleges érdeklődők megnyerése a rendészettudománynak. A tudományos gondolatcsere sem lenne idegen számomra. (Dr. Karsai Krisztina, Szeged)

2011.04.14. 14:03 KarsaiK

Európai rendőrségi együttműködés 2. (Nagy Judit)

Nagy Judit cikkében (2010, Bibliotéka) arra vállalkozott, hogy bemutassa a magyar rendőrség szerepvállalását és részvételét az uniós együttműködések hálózataiban. Előrebocsátja, hogy a magyar hatóságok elismerést és megbecsülést szereztek számos szakterületen, jó lett volna megismerni ezen vélekedés reális alapjait, amelyek nem csupán a szerző, de más olvasó számára is megvilágítják a kedvező változásokat.

A tanulmány kifejezetten értékes része a bizalomról szól, méghozzá az Európai Unió "a szabadság, a biztonság és a jog érvényesülésén alapuló térség" elnevezésű politikája körében. [A szerző nem használja a pontos terminus technicus-t, de azért tudni lehet, mire gondol.] E politika sikere a bizalmon alapul, figyelemmel arra is, hogy a kölcsönös bizalom elvét a tagállamok már korábban deklarálták, s az EUMSZ-ben kifejezett normatív tartalmat is kapott (EUMSZ 82. cikk).

A bizalomnak különféle szinteken kell jelen lennie:

- a különböző igazságügyi szerveknek és rendőrhatóságoknak bíznia kell egymásban, amennyiben együttműködnek a határokon keresztül.

- az európai polgároknak bízniuk kell abban, hogy jogaik garantálva vannak, függetlenül attól, hogy gyanúsítottak, tanúk, áldozatok vagy bármi egyéb, és bárhol is vannak az EU területén.

- a nemzeti kormányoknak és parlamenteknek is bizalmat kell fektetniük a fenti politika hatékonyságába. (44.o.)

A bizalom kialakítása és fenntartása eltérő intézkedéseket követel, így

- közös standardok az eljárási jogokban (garanciák)

- adatvédelem garantálása [egymás adatvédelmi rezsimjébe vetett bizalom]

- egyéni kapcsolatok fejlesztése (oktatás, tréning)

- egymás jogrendjének ellenőrzése a jobbítás és a tanulás szándékával. (45.o.)

 

A cikk több helyütt olyan megállapításokat tartalmaz, amelyek értékesek és használhatóak lennének, azonban alátámasztás nélkül csupán a szerző véleményének tekinthetők. Kár értük.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rendeszettudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr462825618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása