E-RendON

Az Olvasónapló egy kísérlet, amellyel tudományos közlemények feldolgozását kívánom elvégezni. A rendészettudomány tárgykörében született (1990-t követő) európai és nemzetközi szakirodalmi termést helyeztem célkeresztbe, mivel ez a tudományterület Magyarországon gyerekcipőben jár. [A hazai szakirodalmi eredményekről sem fogok hallgatni.] Célom ezzel a modern Olvasónaplóval a dokumentáció, illetve esetleges érdeklődők megnyerése a rendészettudománynak. A tudományos gondolatcsere sem lenne idegen számomra. (Dr. Karsai Krisztina, Szeged)

2012.11.11. 20:59 KarsaiK

A rendészet kontrolljának időszerű kérdései - konferencia-beszámoló

A Belügyi Tudományos Tanács - ezúttal a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel megerősítve - konferenciát szervezett a fenti címmel, 2012. november 9-én. 

A rendezvény - már előrebocsátom - tetszett. Jó volt a különböző szempontú előadások és eltérő fókuszú előadók válogatása, s ezt az erőfeszítést nem homályosította el az sem, hogy 1-2 előadást inkább felejteni kellene, mintsem írni róla. Ha a Belügyi Tudományos Tanács folytatja ezt a szellemiséget, akkor kezdhetünk örülni. Az persze más kérdés, hogy a tudományos vélemények mennyire is befolyásolják a jogalkotást és a jogalkalmazást... Vagyis tudjuk, hogy alig-alig, mégis a befolyásolás elvi lehetőségébe vetett hitet meg kell őrizni. Ugyan a tudományos kíváncsiságot és a tudományos tevékenységet elsődlegesen nem ez a hit vezérli, de azért jó lenne némi közvetlen társadalmi hatással is számolni. 

A megnyitó beszédeket (Dános Valér és Patyi András) követően Varga Zs. András ("A rendészeti tevékenység kontrolljának ügyészi aspektusai") beszélt az ügyészség büntetőjogon kívüli tevékenységéről és mind történeti, mind nemzetközi kontextusban is elhelyezte a jelenleg hatályos jogi szerkezetet. Kifejezetten pozitív véleményt alkotott meg az ügyészség fenti tevékenységét érintő jogszabályi változásokról és arról, hogy

az ügyészségnek mint "az igazságszolgáltatás közreműködőjének"

(ahogy az Alaptörvény fogalmaz) a büntetőjogon kívüli ügyekben is így kell viselkednie. Mondjuk az előadó evidenciaként kezelte, hogy a szabálysértési eljárások a rendészeti tevékenységhez tartoznak, ami némi magyarázatot igényelt volna, de tőle így is elfogadjuk. Az előadásból mindenesetre azt leszűrhettük, hogy a rendészeti tevékenység ügyészségi kontrollja a közigazgatási jellegű tevékenységből eltolódik az igazságszolgáltatási tevékenység irányába. 

Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonsági Hivatal tevékenységéről tartott áttekintő előadást és néhány, a rendőrség tevékenységével összefüggő egyes konkrét kérdést részletesen be is mutatott. 

IMG_20121109_115922.jpg

"A rendészeti kontroll nemzetközi kitekintésben" ígéretes címet viselte Nagy Judit előadása is, ami dinamikus és jól felépített volt. Sajnáltam ugyanakkor, hogy az előadás a nemzetközi dokumentumok felsorolására vállalkozott csupán (igaz, számomra is volt ismeretlen instrumentum), s mellőzte az értékelő momentumokat. Reménykedek benne, hogy lesz analitikus folytatása a témafelvetésnek, mivel engem ez a terület amúgy is súlyozottan érdekel. Azt viszont még a kevésbé tájékozottak is megérthették, a rendészet nemzetközi kontrollját számos soft law dokumentum kíséri, ami azt jelenti, hogy van szabályozási igény (vagy ha úgy tetszik, iránymutatási szükséglet) a nemzetközi színtéren, hogy hogyan is kellene a rendészeti tevékenység elvi (filozófiai és etikai) alapjait kialakítani. Merthogy a

nemzetközi instrumentumok ekkora sűrűsége

azt is jelenti, hogy van közös nevező még akkor is, ha amúgy hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a rendészeti tevékenység súlyosan társadalom- és kultúrafüggő. Esetleg politikafüggő. 

Hajas Barnabás kedvenc előadóm rendészettudományi konferenciákon, "civil" jogászként nem köti gúzsba a keményített egyenruha, így bizton számíthatunk objektív és szakmai megnyilvánulásaira. A "Rendészeti panaszok az ombudsman gyakorlatában" című előadása - sajnos idő hiányában - áttekintő jellegű volt, az egyes ügycsoportokkal kapcsolatosan elemzéseit csak tárgyszavakban hallhattuk. Ki kell emelni kritikáját a rendőrségi intézkedések jegyzőkönyvezési gyakorlatának hiányosságait, miszerint a rendőri jelentések alkalmatlanok arra, amire használni kellene azokat: a helyzet az ugyanis, hogy nem lehet belőlük rekonstruálni a történteket... Ha ez a kritika elérne a jogalkalmazók füléhez mennyivel előrébb lennénk. S hát még azért is szeretjük Barnabást, mert  ragyogóan használja a Prezit

Hau.jpg"A katonai büntetőjog mint a rendészeti kontroll sajátos eszköze" volt a címe Hautzinger Zoltán előadásának, aki arra a kérdésekre kereste a választ, hogy lehet-e a katonai büntetőjog a rendészeti kontroll eszköze és arra is, hogy kiterjeszthető-e a katonai büntetőeljárás a rendészet bizonyos szféráira. Kiderül az előadásából az is, hogy a mai jogalkotó - különös tekintettel az új Btk. vonatkozó rendelkezéseire - nem tudja vagy nem akarja eldönteni, hogy ez a katonásdi, rendőrségesdi csupán egy-e a sokféle foglalkozás közül avagy valami más, ami kiemeli az ezt a tevékenységet végzőket a szokásos társadalmi (jogi) rendből... Ahogy Péterfalvi Attila hozzászólásában ezzel kapcsolatosan később kifejtette a katonai bűncselekmények, a katonai büntetőeljárás és a katonák mint személyek egymástól különböző halmazokat alkotnak, amelyek nem mindig fedik egymást. Ez nem jogkérdés, hanem világnézeti.  

Rávilágított Hautzinger ezzel kapcsolatban arra is ismételten, hogy a szabályozás elégtelensége, azazhogy a személyi hatály hol az épp végzett tevékenységtől, hol a szervezeti egységtől függ, már egy-egy konkrét esettel kapcsolatos első intézkedéseknél is problémát okozhat, ami a 

büntetőeljárások versengésében 

(ti. hogy katonai vagy "civil" be-t folytassanak le), testesül meg. Mindenki emlékezzék csak a Zsanett ügyre. 

Sabjanics István "A különleges jogrend elméleti problémái és a felelősségtan egyes kérdései" c. előadásában a kivételes hatalomgyakorlás rendészeti aspektusait vizsgálta meg, érzésem szerint a témakör mélyebb kibontása is napirenden van az előadónál, amit a rendkívül rövid időkeretben éppen csak felvillantani tudott. Ez sajnos azt a benyomást keltette, mintha lazán kapcsolódna az előadás magához a rendészethez - de nem éreztem jogosnak az ilyesfajta kritikát. Reméljük, az írásbeli változat majd analitikus mélységben kibontja a most még csak sejtetett összefüggéseket. No, és ne feledkezzünk el az előadó prezijének méltatásáról sem. 

Féja András a Független Rendészeti Panasztestület munkájáról számolt be, Szabó Andrea pedig a NAV rendészeti kontrolljáról. Kár, hogy ez utóbbiról alig tudtunk meg valamit, de azt igen, hogy a rendfokozat ugyanolyan tevékenység végzése mellett fizetési különbségeket is jelent. Kíváncsi lennék, hogy mivel legitimálja a jogalkotó az effajta diszkriminációt. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rendeszettudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr184901619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása