E-RendON

Az Olvasónapló egy kísérlet, amellyel tudományos közlemények feldolgozását kívánom elvégezni. A rendészettudomány tárgykörében született (1990-t követő) európai és nemzetközi szakirodalmi termést helyeztem célkeresztbe, mivel ez a tudományterület Magyarországon gyerekcipőben jár. [A hazai szakirodalmi eredményekről sem fogok hallgatni.] Célom ezzel a modern Olvasónaplóval a dokumentáció, illetve esetleges érdeklődők megnyerése a rendészettudománynak. A tudományos gondolatcsere sem lenne idegen számomra. (Dr. Karsai Krisztina, Szeged)

2012.09.17. 23:39 KarsaiK

Kibertér-rend(észet)-védelem avagy nemzetközi konferencia a kiberfenyegetések kihívásairól

erendonakiberen_1347917920.jpg_1920x2560

Részlet a meghívóból:

"... a hidegháború elmúltával és a globalizáció térnyerésével ma már asztali számítógépeken, illetve egyre inkább okostelefonokon keresztül az informatika másik nagy vívmánya, az internet is elérhető bárki számára. Ezeknek a fejlesztéseknek a felhasználásával a pár évtizede még csupán regionális érdekeltségű terrorcselekményeket elkövető csoportok mára globális veszélyforrássá nőtték ki magukat, hiszen a kritikus infrastruktúrák vagy pénzügyi rendszerek sebezhetőségének kihasználásával vagy egyes rendkívül szenzitív nemzeti érdekeltségű adatok, információk közzétételével sokkal jelentősebb kárt képesek okozni, mint ideológiai elődjeik. Felismerve a veszély jelentőségét az államok megerősítették informatikai potenciáljukat. Azonban okulva a 9/11 utáni megváltozott viszonyok ellentmondásos és megkérdőjelezhető kormányzati lépéseinek szakmai, társadalmi és politikai visszhangjából, az informatikai terrorizmus elemzését, valamint a szükségesnek ítélt lépéseket és azok várható következményeit folyamatos tudományos-szakmai diskurzus keretében kísérik figyelemmel."

E diskurzus jelen momentumára én is meghívást kaptam s el is mentem, s amelyről az első hivatalos sajtóközlemény itt olvasható. Az Olvasónapló is mutat majd beszámolót vagy közleményt: de itt a szükségszerű szelekciót, így az említésre kerülő előadások körét csakis a szubjektív érdeklődés alapozza meg. Nemsokára jönnek a részletek.

Előtte azonban meg kell jegyeznem rögtön két dolgot: már az elején feltűnt, a magyar előadók képesek angolul válaszolni az angolul feltett kérdésekre, olyan is van, aki eleve angol nyelvű vizuális támogatást (prezentáció) hozott a magyar nyelvű előadáshoz, hogy a tolmácsolást jobban tudják követni a külföldi kollégák, sőt még olyan is, aki szépen összefoglalta angolul a mondanivalóját. Igaz, ebben a témában ez a fajta jártasság majdhogynem elengedhetetlen, mégis a nemzetközi szintéren való szakmai / tudományos versenyképességünknek - a szaktudáson kívül - ez az igazi záloga. Szóval ez az egyik, ami már most tetszik. A másik meg: a parádés szervezés.

Egy kicsit még izgulok a tolmácsolás milyenségéért, holnap abba is belehallgatok.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rendeszettudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr24784711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása