E-RendON

Az Olvasónapló egy kísérlet, amellyel tudományos közlemények feldolgozását kívánom elvégezni. A rendészettudomány tárgykörében született (1990-t követő) európai és nemzetközi szakirodalmi termést helyeztem célkeresztbe, mivel ez a tudományterület Magyarországon gyerekcipőben jár. [A hazai szakirodalmi eredményekről sem fogok hallgatni.] Célom ezzel a modern Olvasónaplóval a dokumentáció, illetve esetleges érdeklődők megnyerése a rendészettudománynak. A tudományos gondolatcsere sem lenne idegen számomra. (Dr. Karsai Krisztina, Szeged)

2011.08.03. 06:14 KarsaiK

Ezt a folyóiratot mindenkinek - de legalábbis a rendőrségi vezetőknek (Police Practice and Research)

A Routledge által jegyzett (brit) folyóirat, ami 2000 óta évente hat számban jelenik meg, az IPES (International Police Executive Symposium) szakmai támogatása mellett működik. A folyóirat főként a társadalomtudományok területéről közöl tanulmányokat – bátorkodom a merítést rendészettudományinak minősíteni – s a beadott írásokat két anonim lektor ellenőrzi.

A folyóiratnak van egy különleges visszatérő rovata, ami nagyon hasznos, s ha a külföldi szakirodalmat kívánjuk megismerni, először érdemes ezt végignézni. A rovat nem más, mint az éves – angol nyelvű – szakirodalom-termés áttekintése (2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007), meghatározott szempontok szerint, s éves trendek felállítása: éppen mi mozgatja a tudományos közéletet. Ezzel tulajdonképpen óriási segítséget nyújt azok számára, akik nem csupán „böngészni” szeretik a szakirodalmat, hanem egyik vagy másik kérdésükre keresik a választ: nem kell több tucatnyi folyóiratot és még több könyvet vagy gyűjteményes munkát átnézni. Merthogy vannak országok, ahol a rendészettudományi (itt értsd: rendőrséggel foglalkozó) szakirodalom mennyiségét és minőségét tekintve is messze meghaladja azt, amit magyarul is olvashatunk. Persze, lehetne azzal érvelni, hogy ilyen meg olyan régi a demokrácia amarra, meghogy nyilván több pénz is van tudományos kutatásra, meg persze több kutató is… Ez mégsem meggyőző, hiszen nemhogy kevesebb van, hanem alig van olyan tanulmány, ami összemérhető lenne legalább a folyóiratban megjelentetett művek átlagos színvonalával. 21 évvel a rendszerváltás után ez a lemaradás még szembetűnőbb.
 
Mindenesetre egy ilyen gyűjtemény jelentős támasz lehet például döntéshozók számára is – arra a kívánatos esetre számítva, hogy esetleg valóban érdeklődnének a tudományos kutatások felhasználható eredményei iránt. A rovat évente egyszer jelentkezik, de például 2010-ben olyan összesítést is megjelentettek, ami a 2000 és a 2007 közötti időszakot dolgozza fel. (Bibliotéka, Mazeika et al.)
 
A szerzők a különböző könyvtári és más adatbázisok absztrakt-gyűjteménye alapján először megkeresik a policing, a police és a law enforcement kulcsszavakra kiugró cikkeket, így 2007-ben például 522-t találtak. A publikációkat négy csoportba osztják: elméleti kutatások, leíró kutatások, korrelatív kutatások és az empirikus kutatások.
 
Tartalmi kategóriák alapján (a rendőrség szervezete, viselkedés, felelősség és jogsértés, rendőrségi stratégia) ezek a következő témákra oszlottak.
 
 
A tanulmányok összesítése alapján a szerzők megállapították például, hogy míg korábban a közösségi rendőrségről szóló cikkek domináltak a szakirodalomban, 2007-re a különböző célcsoportok és a rendőrség kapcsolataira fókuszáló cikkek kerültek előtérbe. Ugyanakkor feltűnő, hogy a rendőrök felelősségével (esetleges jogsértéseivel) foglalkozó tanulmányok száma 26,8%-os visszaesést mutat.
 
 
Szeretem ezt az újságot, remélem, más is olvassa, olyan is, aki napi munkájában is tudná értékesíteni a kutatások eredményeit.
 
Kedves egybeesés, hogy ez a folyóirat és a Belügyi Szemle is (Belügyi Tudományos Tanáccsal együtt) majdnem egyidőben pályázatot hirdetett tanulmány megírására és díjazására. Remélem, jó sok tanulmány fog érkezni a magyar pályázatra s hátha a Police Practice and Research is kap majd magyar szerzős cikket. 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rendeszettudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr233121936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása