E-RendON

Az Olvasónapló egy kísérlet, amellyel tudományos közlemények feldolgozását kívánom elvégezni. A rendészettudomány tárgykörében született (1990-t követő) európai és nemzetközi szakirodalmi termést helyeztem célkeresztbe, mivel ez a tudományterület Magyarországon gyerekcipőben jár. [A hazai szakirodalmi eredményekről sem fogok hallgatni.] Célom ezzel a modern Olvasónaplóval a dokumentáció, illetve esetleges érdeklődők megnyerése a rendészettudománynak. A tudományos gondolatcsere sem lenne idegen számomra. (Dr. Karsai Krisztina, Szeged)

2011.04.07. 20:27 KarsaiK

Európai rendőrségi együttműködés 1.

Az Európai Unió államainak rendőrségei az uniós integráció keretében egymással fokozott mértékben működnek együtt. A kérdés az, hogy a rendőrségek együttműködése tekinthető-e integrációnak. Finszter (2008, Bibliotéka) szerint e kérdéskörben meg lehet különbözteti szervezeti és működési integrációt. A szervezeti integráció a szervezetek fúziója lenne, ami azt is magában foglalja, hogy az egyre bonyolultabbá váló feladatokat egyre egyszerűbb (értsd egységes) szervezettel kell/lehet megoldani. A szervezeti integráció közös (uniós) feladatokat és szabályozást is követel. (147.o.) A működési integráció ezzel szemben az Európai Unió "egységes közbiztonsági térségében" megvalósuló együttműködés, amelyre szükség van számos rendőrségi feladat megfelelő végrehajtása érdekében s amelyet a koordináció uniós szintje jellemez (Europol, Eurojust).

Fontos aspektusra hívja fel még Finszter a figyelmet, méghozzá a szellemi integrációra, ami - jelen témakörben - azt jelenti, hogy a büntető hatalom jogi kultúrában való megjelenése, az alkotmányosság bűnüldözésben való érvényesülése nem csak a jogszabályok, hanem a megfelelő szervezeti struktúra és szakmai kultúra függvénye is, így egy modernizált rendészet alkalmas lehet arra, hogy részt vegyen az európaiság szellemi integrációjában. (155-156.o.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rendeszettudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr632808007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása