E-RendON

Az Olvasónapló egy kísérlet, amellyel tudományos közlemények feldolgozását kívánom elvégezni. A rendészettudomány tárgykörében született (1990-t követő) európai és nemzetközi szakirodalmi termést helyeztem célkeresztbe, mivel ez a tudományterület Magyarországon gyerekcipőben jár. [A hazai szakirodalmi eredményekről sem fogok hallgatni.] Célom ezzel a modern Olvasónaplóval a dokumentáció, illetve esetleges érdeklődők megnyerése a rendészettudománynak. A tudományos gondolatcsere sem lenne idegen számomra. (Dr. Karsai Krisztina, Szeged)

2011.04.02. 13:15 KarsaiK

Új folyóirat a porondon - Rendészet és emberi jogok

A Független Rendészeti Panasztestület 2011-ben új szakmai folyóiratot indított, amelynek missziója, hogy műhelye legyen az emberi jogok és a rendészeti tevékenység érzékeny és konfliktusokkal teli kapcsolatrendszere feltárásának és e kapcsolatrendszer minél zavartalanabb fejlesztésének. Az elmúlt évtized, de különösen 2006 nyarát követő időszak soha nem látott problémákat vetett fel a rendőrség és a jogkereső közönség viszonyrendszerében. (...) A figyelemfelhívás mellett a tudomány eszközeivel kívánjuk elősegíteni az Európában még mindig ritkának számító rendészeti tevékenységre vonatkozó intézményesített civil kontroll rendszerének továbbfejlesztését. (Eddig a szerkesztőbizottság ész FRP elnökének, Juhász Istvánnak a szavai)

Mindenképpen üdvözlendő e folyóirat indítása, egy jogállamban alapvető jelentőségű ez a témakör, s különösen fontosnak tartom, hogy a FRP tevékenységéről tudományos formában is - végre - tudomást szerezhet a szakmai közönség. A misszió meghatározásában szereplő figyelemfelhívási cél kicsit meglepő, mivel - a fenti kontextus értelmében - arra a tudomány eszközei (gondolom szakcikkek) mellett fog sor kerülni, azt sugallván, hogy a folyóirat nem fog tartózkodni nem tudományos, de annál inkább figyelemfelhívó tartalmaktól sem. Őszintén remélem, hogy ez nem így lesz.

Ugyanakkor a civil kontroll működőképes modellje nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat, ezért a reménykedésem két további iránya az, hogy egyfelől lesznek idegen-nyelvű írások is a folyóiratban, másrészről pedig az, hogy ezeket internetes keresztül is elérhesse a külföldi szakmai közönség.

A következőkben R/EJ rövidítéssel fogok e folyóiratra hivatkozni. Az első szám (egyetlen igazán kiváló) írását Kádár András Kristóf jegyzi.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rendeszettudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr722793539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása