E-RendON

Az Olvasónapló egy kísérlet, amellyel tudományos közlemények feldolgozását kívánom elvégezni. A rendészettudomány tárgykörében született (1990-t követő) európai és nemzetközi szakirodalmi termést helyeztem célkeresztbe, mivel ez a tudományterület Magyarországon gyerekcipőben jár. [A hazai szakirodalmi eredményekről sem fogok hallgatni.] Célom ezzel a modern Olvasónaplóval a dokumentáció, illetve esetleges érdeklődők megnyerése a rendészettudománynak. A tudományos gondolatcsere sem lenne idegen számomra. (Dr. Karsai Krisztina, Szeged)

2011.03.19. 18:03 KarsaiK

Olvasónapló megnyitása

Az Olvasónapló tudományos célja az irányadó (és hozzáférhető) európai és nemzetközi  rendészettudományi szakirodalmi termés átvizsgálása és bizonyos szempontú értékelése annak érdekében, hogy képet lehessen kapni ezen tudomány állapotáról. Hazánkban ugyan csupán a rendszerváltozást követő időszakban kezdett el formálódni ez a tudományos diszciplína, s követői jelenleg is küzdenek az elismertetéséért, Európában és az USA-ban jelentőségéhez és fontosságához nem fér kétség.

[Korinek László írja:"A bűnügyi tudományok és közigazgatás-tudomány közös határterülete a több mint száz éves múlttal rendelkező, de most újra felfedezett rendészettudomány. A második világháború utáni politikai túlhatalom elsorvasztotta az Európával szinkron közjogi hagyományokat, és például rendőrségi törvény csak a rendszerváltás után születhetett. Tudományos igényű munkák csak a 20. század legvégén kezdtek születni, melyek kísérletet tettek a politikai és a szakmai irányítási formák kidolgozására, a rendőrségi erőszak-monopólium működtetésére, vagy a titkosszolgálati módszerek hatáskörének kijelölésére. Az, hogy az MTA IX. Osztály keretében befogadja a Rendészettudományi Bizottságot reményt ad arra, hogy az Akadémia tekintélye lökést ad ennek a nagy hagyományokkal rendelkező tudományterület újbóli felvirágzásához."]

Az Olvasónaplóba hazai szerzők munkái is bekerülnek, különösen azok, amelyek a rendészettudomány megszületésének legfontosabb tényezőiként (bizonyítékaként?) minősíthetők. A hazai rendészettudomány szakirodalmi megszületésének tetten érése azt jelenti, hogy sikerül olyan tanulmányokat beazonosítani, amelyek elválnak a jogtudományi, kriminalisztikai, kriminológiai (stb.) tanulmányoktól a rendészettudományi szemlélet követése miatt.

Meglátjuk, sikerül-e.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rendeszettudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr582753622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása